Vår dirigent

andreas_z_2016

Andreas Zhibaj är tonsättare, violast, och dirigent. Han började sina musikstudier i Albanien där han är född, fortsatte först i Grekland, där han är uppväxt, och sedan 2009 i Sverige. Han bor nu i Uppsala med sin fru och sina barn. Andreas är en erfaren kammarmusik- och orkestermusiker. Han började sin karriär i Atens Stadsorkester 1999. Parallellt spelade han med sin stråkkvartett “Dissonance” och framträdde på många scener i Grekland och utomlands. Dessutom spelade Andreas i Atens Stadsorkesters ensemble för nyskriven musik där han utvecklade intresse för nymusik. Det var detta intresse som gjorde att han började studera komposition när han flyttade till Sverige. Parallellt med studierna har Andreas frilansat i svenska orkestrar och kammarmusikensembler.

Andreas Zhibaj har studerat komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, master för Karin Rehnqvist och kandidat för Pär Lindgren. Sitt diplom i viola fick han i Peiraikos Syndemos-Akademin, Pireus, Grekland, med högsta betyg för Chistodoulos Kefalas. 2001 fick han sin pedagogexamen i avancerad musikteori (fuga, kontrapunkt, sats- och harmonilära) på Zografu Odeion, Aten, för Andreas Charalambus.

2010 vann Andreas tredje pris i Uppsala Tonsättartävling, 1995 vann han första pris i H.O.N. tonsättartävling i Grekland med sitt första verk: Stråktrio. Norrköping Symfoniorkester, Radiokören, Uppsala kammarorkester och Kungliga Musikhögskolans symfoniorkester är bland de som har spelat Andreas musik. I april 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester hans violakonsert i Berwaldhallen i Stockholm.

P2 Live sände detta uruppförande den 19 maj 2017. Länk till programmet (ny flik).

Upsala Nya Tidning har också nyligen intervjuat Andreas. Länk till artikeln från 2017-05-26 (ny flik).